Paasoratorium “Het Lam dat ons doet leven” 9 en 16 april 2022

Paasoratorium van Dirk Zwart in Meppel en Assen

De koren Vivace uit Meppel en Adorate Dominum uit Assen  voeren  twee keer het indrukwekkende Paasoratorium van Dirk Zwart uit.  De eerste keer is in De Kandelaar in Assen op 9 april en de tweede keer in de Kruiskerk in Meppel op 16 april.

In 1998 componeerde Dirk Zwart zijn eerste oratorium op teksten van Ria Borkent. Het bleek gelijk een succes en het werd sindsdien op talloze plakken uitgevoerd.

Dit oratorium volgt het verhaal van Jezus van de intocht in Jeruzalem tot aan Pasen. Tussen de muziek door worden de Bijbelteksten gelezen.

De muziek van Dirk Zwart kenmerkt zich door goed in het gehoor liggende melodie├źn en warme harmonie├źn. Soms, als te tekst daartoe aanleiding geeft, wordt de muziek heel beeldend en wordt de muzikale taal dissonanter en moderner.

Het koor worden ondersteund door een fraaie pianopartij die soms aan Bach doet denken, maar een andere keer een veel modernere taal spreekt. In diverse delen klinkt ook het orgel. De bezetting wordt gecompleteerd door een trompet die vaak mooie lijnen speelt. In een aantal delen mogen ook de aanwezigen ook meezingen met de koren.

Onder leiding van de dirigenten Wietse Meinardi en Tineke Wonderman zal het werk ingestudeerd worden in Assen en Meppel. Bij de concerten zal Tineke Wonderman dirigeren. Wietse Meinardi speelt dan orgel. Bij het concert in Meppel speelt de componist Dirk Zwart zelf piano! Bij concert in Assen verzorgt Antoinet van den Berg de pianopartij. Piertje Feenstra speelt trompet. Al deze professionele musici waren betrokken bij eerdere uitvoeringen van de het stuk.

De beide koren werken voor deze gelegenheid voor het eerst samen, ze worden aangevuld met diverse projectzangers.